Actueel 2018-2019

Donderdag 18 oktober Spokentocht

Wanneer de schemering invalt begint voor de eerste groep de tocht.  In auto’s worden ze vanaf het verzamelpunt gebracht naar het startpunt voor de spokentocht.
Er waren nog meer deelnemers aan de tocht dan de vorige keer. Twaalf groepen liepen ditmaal de tocht.
Het geheel was georganiseerd door de leerlingenraad en docenten.
De posten waren ingericht door de verschillende docenten en hadden daar goed over nagedacht.
Soms moest je ergens doorheen, andere keren schrok je van jezelf in de spiegel of werd de rust in het bos ruw verstoord door een harde knal gevolgd door hard gegil.
De tocht duurde ongeveer anderhalf uur. Anderhalf uur van rustig wandelen en je helemaal rotschrikken.
Op de route waren verder poppen die tot leven kwamen, soldaten die de wacht hielden, spoken die het bos door zweefden en nog meer.
Wanneer je dacht het te hebben gehad  sprong er weer een spook tevoorschijn.
De spokentocht was erg  geslaagd en leverde voor leerlingen en docenten mooie herinneringen op.
Met drinken en een broodje kroket werd de avond afgesloten.

IMG 5983  IMG 5987

Woensdag 10 oktober Sportiviteit ten top bij PrO-voetbaltoernooi Dokkum

Dit jaarlijks terugkerend PrO-voebaltoernooi organiseren we altijd zelf i.s.m. voetbalclub Be Quick Dokkum. Dit jaar was er alleen een jongenstoernooi waarbij alle Praktijkscholen van Friesland waren vertegenwoordigd.
Het was een zonovergoten dag en de teams waren goed voorbereid. Opvallend dit jaar was de sfeer op het toernooi.
Iedereen was heel fanatiek maar daarnaast ook erg sportief in en na de gespeelde wedstrijden. Na de voorronden waren er nog 4 scholen die streden voor de 3 mooie bekers.  Twee Leeuwarder teams, Dokkum en Heerenveen.
Na een opkomst, in de grote en kleine finale, met championsleague-muziek en een goed gespeelde wedstrijd wist De Compagnie2 uiteindelijk in de finale de JJBoumanschool te verslaan en werden zij kampioen. Piter Jelles wist in de kleine finale te winnen van stadsgenoot Comenius.

Einduitslag: 1 De Compagnie 2, Heerenveen                           5 Lidger College , Drachten
                      2 J J Boumanschool Dokkum                                6 De Compagnie 1, Heerenveen
                      3 Piter Jelles de Brege , Leeuwarden                   7 De Diken , Sneek
                      4 Comenius College , Leeuwarden                       8 Singelland de Venen, Drachten

18voetbal118voetbal2

Woensdag 26 september Verkeersmarkt 1e fase

Deze activiteit organiseren we om de twee jaar bij ons op school. De leerlingen hebben tijdens de verkeersmarkt diverse onderdelen gevolgd. Zo werden de ogen en hun reactievermogen getest. Met een speciale bril ervaarden de leerlingen hoe het is als je met alcohol op aan het verkeer deelneemt. Ook mocht er kijkje in een ambulance worden genomen. Met behulp van een tractor en wagen van de Firma Veenma werd duidelijk gemaakt hoe gevaarlijk het is om in de dode hoek te fietsen. De verkeersmarkt op de J.J. Boumanschool is een initiatief van SBV, stichting bevordering verkeerseducatie.
 18verkeer1 18verkeer2

Maandag 17 september Aankondiging schoolverbod op energiedrank

energie1

Beste ouders/ verzorgers.

Wellicht zal het u ook zijn opgevallen dat er de laatste tijd in de media veel aandacht, maar ook ophef is over het gebruik van energiedranken zoals bijvoorbeeld Monster en Red-Bull.
Het zijn dranken die naast extreem veel suiker, ook schadelijke stoffen bevatten zoals een hoog gehalte aan cafeïne en taurine. Voedingsdeskundigen zijn van mening dat teveel drinken van deze dranken kunnen leiden tot gezondheidsklachten zoals leverbeschadigingen, verhoogde hartslag, nierproblemen, maar ook soms afwijkingen in gedrag.

Vooral kinderartsen maken zich zorgen over het teveel drinken van deze dranken door de jeugd. Het ontwikkelend kinderbrein kan veel minder goed omgaan met deze te hoge concentratie aan suikers en cafeïne dan die van een volwassene en reageert vaak ook veel heftiger op deze stoffen.
Enkele effecten kunnen zijn:
- gejaagdheid
- wisselend reactievermogen
- concentratieproblemen
- stress
- je sneller aangesproken voelen
- hyperactiviteit
- lusteloosheid
- vermoeidheid.

Op school merken wij ook dat sommige leerlingen na het drinken van energiedrank anders gaan reageren en het de schoolprestaties in de weg kunnen gaan staan.
Omdat de school, naast een gezonde school vooral voorwaarden wil scheppen voor het beste onderwijs, is tijdens de eerste schoolvergadering besloten om het drinken van energiedranken voor en tijdens schooltijd vanaf het nieuwe schooljaar niet meer toe te staan.
Wij gaan ervan uit dat u als gezamenlijke partners in de opvoeding deze keus zal respecteren en dit gaat bespreken met uw zoon of dochter.
Op school zullen wij de leerlingen ook op de hoogte brengen van dit verbod en uitleggen in de les waarom wij vinden dat energiedranken niet goed thuishoren op een school en slecht zijn voor je gezondheid.
De school wil voorkomen dat een onschuldig lijkend stoer drankje de schoolprestaties negatief gaat beïnvloeden en afbreekt , wat de school juist wil opbouwen.

Team JJ Boumanschool

Maandag 3 september Introductiedag nieuwe schooljaar

Het nieuwe schooljaar zal voor iedere fase van start gaan met een introductiedag:
Fase 1     10.45 uur op school . Introductie start om 11.00 uur.
Fase 2     10.45 uur op school.  Introductie start om 11.00 uur in de gymzaal daarna in zwembad Dokkum
Fase 3
10.00 uur aanwezig zijn bij sportcentrum Palestra in Dokkum.